GaleriaT. Shebanova gra - Pory roku Czajkowskiego
Wydarzenia |
Szukaj w Maestro |
||
|
|
||
Przegląd nowości"Don Carlos" w Operze Śląskiej
Strona 1 z 2 Obecna premiera Don Carlosa w Operze Śląskiej jest dopiero drugą tej opery w historii bytomskiego Teatru. Pierwsza miała miejsce w 1955 roku i została wznowiona po 12 latach. Obie inscenizacje (1955 i wznowienie 1967) różniły sie obsadą aktorską. W obu błyszczała Natalia Stokowacka (Elżbieta), w drugiej Zenon Bester (król Filip) i Bolesław Pawlus (partia tytułowa). Tak więc przypomnienie tej opery Verdiego i nawiązanie do znakomitych kreacji z poprzednich spektakli, stało się jakby "obowiązkiem artystycznym" kierownictwa Teatru.
W książeczce programowej czytamy: "muzycznie należy Don Carlos do najbardziej wartościowych dzieł Verdiego. Mamy tutaj wszystko: wspaniałe arie, porywające dramatycznie ansamble i sceny zbiorowe, głębię charakterystyki dramatycznej postaci i mistrzowską konstrukcję partytury. Jej doskonałość polega na mistrzowskim wyważeniu wszystkich elementów pozwalających połączyć niezmierne bogactwo muzyki ze zwartością i głębią wyrazu". Czy to wszystko, co tak trafnie ujął Adam Czopek, autor tej oceny, udało się przekazać realizatorom opery? W dużej mierze tak. Tradycyjna, konwencjonalna reżyseria i scenografia Waldemara Zawodzińskiego, pozbawiona zaskakujących pomysłów odbiegających od dydaskalii, pozwalają widzowi spokojnie, bez niespodzianek, kontemplować piękno muzyki mistrza z Roncole, zwłaszcza, iż od strony muzycznej Tadeusz Serafin przygotował dzieło, i prowadził go na spektaklu premierowym, znakomicie. Jego interpretacja tej opery była zwarta, dynamiczna, bardzo wyrazista. Dyrygent panował nad orkiestrą, towarzyszył śpiewakom. A oni i instrumentaliści podporządkowali mu się w pełni.
|
|||
Maestro jest tytułem jakim honoruje się najwybitniejszych muzyków wirtuozów dyrygentów śpiewaków i nauczycieli. Właśnie im oraz podążającym za ich przykładem artystom poświęcona jest ta strona |
|||
2006 Copyright © Wiesław Sornat (R) All rights reserved MULTART |